Het bouwwerkje dat je hiernaast afgebeeld ziet staan laat ik regelmatig zien bij de workshops die ik verzorg met LEGO Serious Play, en onlangs ook toen ik op het podium van PINC mocht vertellen over deze methodiek.

Ik vroeg de vierhonderd mensen in de zaal zich voor te stellen dat dit bouwwerkje de ideale manager verbeeldt. Dat vraag ik jou nu ook.

Als je dat doet: zie je dan iemand die alles op zich neemt, die alle verantwoordelijkheid opeist? Of is het juist een persoon waar je heel goed op kunt bouwen?

En wat denk je: heeft ‘ie misschien een heel scherp doel voor ogen, zo’n duidelijke mijlpaal? Of verbeelden die twee grijze blokjes juist dat deze manager een bord voor zijn kop heeft?

En kijk eens naar zijn voeten, zeg! Deze manager is wel heel stevig geworteld! Dat zou je kunnen denken. Of misschien… heeft hij hele lange tenen waar je makkelijk op kunt staan?

Je merkt: interpretaties kunnen nogal verschillen… Dat doen ze al in één zo’n bouwwerkje en zeker als iemand niet heeft uitgelegd wat hij bedoelt. Het is niet onrealistisch dat iemand denkt dat deze manager kortzichtig is en lange tenen heeft, terwijl hij in werkelijkheid gefocust en stevig geworteld is.

De plek waar je staat bepaalt dus wat je ziet. En elke plek werpt een nieuw licht op de zaak. Wees je er dus van bewust dat anderen hoogstwaarschijnlijk niet eenzelfde perspectief hebben als jij, of een zelfde betekenis aan zaken toekenen als jij doet. En geef dus ‘ondertiteling’ bij wat je bedoelt, en vraag dat van een ander. Zo maken we samenwerken een stuk eenvoudiger.

Comment