Bullshit Bingo of Serious Shit?

Hoe zou het zijn om in je werk dezelfde ervaring te hebben als toen je speelde als kind? De tijd verliezen, je verbeelding gebruiken, helemaal opgaan in je spel, steeds weer nieuwe dingen leren, niet uitgeput raken en samen met anderen een mooie ervaring hebben… zou dat niet geweldig zijn?

“To make work feel like play.”

Dat is de intentie van waaruit ik werk. Omdat ik geloof dat we wel iets meer van onze speelse inborst mogen laten zien — en omdat ik geloof dat het werk daar leuker, mooier en beter van wordt.

Dat is althans mijn eigen ervaring. Soms verpieter ik nog achter mijn beeldscherm en vervloek ik de administratie. En nu en dan beland ik in een vergadering waar maar geen eind aan lijkt te komen. Als er dan ook nog een ‘bilateraaltje’ gepland moet worden, een aanbesteding geschreven of de facturen betaald… dan is het echt werken, zwoegen en ploeteren. Maar zelfs dat valt te ‘verspelen’, volgens mij.

Spelen op de werkvloer

Wat zou er gebeuren als we dat soort typische ‘werk’ situaties aanvliegen vanuit een insteek van ‘play’? Dan zou ik kunnen ‘spelen’ met mijn beeldschermtijd — en misschien zelfs met de plek. Ik zou van de administratie een spelletje kunnen maken (wie kan er vier bonnetjes inboeken binnen één minuut?). De vergadering wordt een stuk aangenamer met iets om ideeen tastbaar te maken, een stoelendans, gelegenheid om te tekenen of met Bullshit Bingo. En tussendoor hebben we een ‘leaderboard’ voor het aantal gehaalde kopjes koffie en een competitie propjes gooien.

Dat is spelen op de werkvloer. En het is ‘not done’. Stiekem vindt bijna iedereen het wel leuk, maar “Oh nee, zo heurt het niet.” Een lunchwandeling, deadlines halen of nagaan wie de meeste sales maakt — daar houdt het wel mee op, qua ‘spelen op het werk’. Zonde, vind je niet?

1_onRe8WosFRCjBmT_URlISw.jpeg

#SpelendWerken

Ik was dan ook blij dat ik onlangs met een groepje trainees van Fast Forward onze workshop ‘Spelend werken’ kon doen. Met hen verkende ik wat ‘spelen’ eigenlijk is, en wat ‘werken’ — en we gingen na op welke manier we verschillende werksituaties zouden kunnen ‘verspelen’. Een speelse twist gebruiken om een situatie plezieriger te maken, creativiteit aan te wakkeren, mensen meer betrokken of juist competitief te laten zijn en uiteindelijk: samen beter te presteren.

Dat zat ook in de training zelf: tussendoor deden we verschillende spelletjes en verkenden we andere manieren om met elkaar in gesprek te zijn, tekenend en werkend met LEGO bijvoorbeeld. En we hielden de score bij, natuurlijk. Tot het eind toe was het spannend wie deze middag de meest ‘speelse werker’ was — en er werd alles aan gedaan om de score te beïnvloeden.

Serious Shit

Dat ‘winnen’ was echter niet het hoofddoel. Het ging veel meer om het aanwakkeren van een speelse mindset om met je dagelijkse werk om te gaan. Want: als je vaker momenten van ‘play’ ervaart ben je energieker, alerter en socialer. Dat is hoe dan ook mooi meegenomen. Af en toe even spelen en daarna weer aan het werk activeert je brein enorm. In die zin kan spelen naastje werk je prestaties in je werk verbeteren.

Spel kan echter ook in het werk worden ingezet. Wél serieuze zaken behandelen, maar gebruik maken van principes van play: van competitie, flow, fun, leren, samenwerken, empathisch zijn en helemaal opgaan in je taak. Gericht op het halen van doelen en het realiseren van een bepaalde betekenisvolle uitkomst. Dan wordt spelen opeens ‘serious shit’ en ons werk een stuk leuker.

Continue of Game Over?

Die ervaring hadden we tijdens de genoemde workshop — en ik in mijn dagelijkse werk. De vraag is hoe dat voor jou is: hoe zorg jij dat werken voelt als spelen? Ik ben benieuwd hoe je jezelf toestaat te spelen, en wat je dan doet. En of je dat dan naast of in je werk doet. Of dat je dat lariekoek vindt, natuurlijk, en wel wat beters hebt te doen. Laat je het me weten?

Comment