In één klap een helder beeld.

“Zeg die DorpsHub, wat is dat precies?” We zitten in een brainstorm gesprek om tips en ideeën te krijgen hoe in Balkbrug de DorpsHub gerealiseerd kan worden. “Wat we willen is dat de DorpsHub is als een Lindeboom op een dorpsplein. Een plek waar mensen komen om informatie op te halen, om samen verder te werken aan plannen in het dorp, om ideeën en kennis uit te wisselen, om te ontmoeten. Het is de plek waar inwoners gestimuleerd en verder geholpen worden.”

1_k9Fq7gaSnH_eoQJKvKpGng.jpeg

De ogen van onze gesprekspartner lichten op. Er klinkt een “Ooooh” en er gebeurt iets in haar houding en uitdrukking, alsof het beeld van de Lindeboom ‘landt’. Ze heeft het beeld te pakken om het niet meer los te laten. Met het beeld van de Lindeboom op het dorpsplein in ons hoofd praten we verder. Vragen en ideeën komen op: “Heeft de Lindeboom een vaste plek of kan hij steeds op andere plekken aarden?” en “Alle ideeën en plannen die jullie hebben zijn een soort van de nieuwe loten en het huidige dorp is de onbewerkte grond.” En zo ging het nog even door.

Na dit gesprek gaan we naar huis met nieuwe ideeën en tips hoe de Lindeboom meer te laten aarden en groeien. In de auto terug naar huis realiseer ik me ineens ten volle wat de kracht van een metafoor die weergeeft waar je uit wil komen is. Zo’n metafoor maakt jouw verhaal tastbaar en bijna letterlijk voelbaar. Daardoor kan jij, jouw team en anderen er mee werken. Metaforen zetten iets in beweging.

Comment