Make work feel like play!

1_IrQaWhzsNkgRoXsr6wIW-Q.jpeg

Wie mij al een poosje volgt weet dat dat mijn intentie is: werken als spelen laten voelen. Heel tastbaar doe ik dat met de workshops die ik begeleid, onder andere met behulp van LEGO Serious Play. Maar daarachter ligt een filosofie die groter is. Een denkbeeld dat ieder van ons herkent: want hoe kan het zo zijn dat we als kind vanzelfsprekend speelden en ons daar als mens mee vormden, en dat we - nu we volwassen zijn - opeens zo serieus doen en spelen vooral zien als iets voor in onze vrije tijd?

Het is de hoogste tijd daarin verandering te brengen. Want spelen verrijkt ons. Het zorgt dat we ons lekker in ons vel voelen, het brengt ons op nieuwe ideeën, versterkt de samenwerking met anderen, biedt de gelegenheid om zaken uit te proberen, zorgt dat we opgaan in wat we doen, maakt dat we voortgang boeken en geeft ons bovendien erg veel plezier en energie!

Work = non-play
Maar nee, spelen is niet werken. Letterlijk zelfs. Zo zou Theodor Roosevelt gezegd hebben: “When you play, play hard; when you work, don’t play at all!” Zijn idee daarbij: spelen zou frivool zijn en contraproductief en daarmee het werk meer verstoren dan versterken.

Gelukkig ontdekken we steeds meer dat dat niet waar is en zien we spelen op drie manieren dichter naar werken toeschuiven: met spelen naast het werk, spelen voor het werk en spelen in het werk. Ik schets die drie perspectieven hieronder - en heb daarna een vraag aan je.

Spelen naast het werk
Bij de meeste mensen springt deze categorie het meest in het oog, wanneer ze zich afvragen wat de relatie is tussen spelen en werken. ‘Spelen naast het werk’ gaat over de tafelvoetbaltafel, de uitjes met de PV, de glijbaan en ballenbak in de hal en de interne ping pong competitie. Heel goed allemaal, maar vooral ook bedoeld om aan te geven dat spelen zich vooral afspeelt náást het werk, en niet op de werkplek zelf.

Spelen voor het werk
Ook niet per sé op de werkplek, maar wel ten dienste van het werk is de categorie ‘spelen voor het werk’. Daaronder vallen bijvoorbeeld de zogenaamde ‘serious games’, waarin je in een veilige setting en op een speelse manier een onderdeel van je werk op een andere manier aan kunt vliegen. Hierbij gaat het vooral om spelen als ‘spel’: een gestructureerde vorm met een gewenste uitkomst om die daarna ‘in real life’ zelf toe te passen. De workshops die ik zelf verzorg hebben vaak ook dat karakter: buiten het werk, maar wel ten dienste ervan.

Spelen in het werk
Bij deze derde categorie wordt het spannend, want hierin gaat het erom spelen ín je werk te benutten. Niet om te spelen, en ook niet als spel, maar met een speelse mindset. Op een andere manier kijken naar je werk, nagaan hoe je met principes van spelen betere meetings kunt hebben, andersoortige oplossingen uitproberen dan je gewend was, je ideeën tastbaar maken en er letterlijk mee spelen: dat is ‘spelen in je werk’.

Voelt jouw werk als spelen?
Voordat ik deze drie benaderingen van ‘spelend werken’ met mijn publiek deel, wanneer ik een presentatie of workshop verzorg, vraag ik hen in welke mate hun werk als spelen voelt. Jij bent nu al iets beter geïnformeerd, en hopelijk ook geprikkeld. Want wat ik graag van jou zou willen weten is het antwoord op diezelfde vraag. En als je hem beantwoordt dan zou ik ook graag van je weten in hoeverre het dan spelen naast, voor of in je werk betreft. Laat hieronder vooral je reactie achter.

The Play Way Workshop: ‘Verspeel’ je werk!
Nu ik dit tipje van de sluier voor je heb opgelicht van hoe spelen en werken zich tot elkaar verhouden hoop ik dat je nieuwsgierig bent geworden naar de vraag hoe je je werk meer kunt ‘verspelen’. Hoe kun je meer spelen in je werk, zodat zowel jij, je werk als je werkgever er beter van wordt? Het antwoord op die vraag help ik je graag vinden in ‘The Play Way Workshop’. Een spiksplinterkakelverse workshop waarin mijn kennis en ervaring van de laatste jaren gebundeld is - en die jou helpt meer spel in je werk toe te laten. Benieuwd daarnaar? Trek even aan de bel en ik vertel je er alles over.

2 Comments