De waarde van de veilige ruimte waar de maskers af kunnen.

Holding Space. Het is één van de belangrijke fundamenten van Soul Based Coaching. EN het één van de dingen waarvoor geldt dat je pas echt weet wat het voor jou kan doen wanneer je het ervaart. Natuurlijk heb ik de kracht van Holding Space eerder ervaren. Het was dit weekend, tijdens het retreat met de andere trainers van de Academy for Soul Based Coaching, dat een extra, diepere, laag toevoegde aan die ervaring.

Ik vind het niet altijd makkelijk om mijn diepste angsten te delen met anderen. Als ik heel eerlijk ben: ik kijk liever niet naar die angsten. Wanneer ik er wel naar kijk kies ik er vaak voor ze niet te voelen. Zeker wanneer ze “te groot” zijn. Het levert nu eenmaal veel meer positieve energie op om te kijken in de richting waar je naar toe wilt, dan te kijken naar de angsten. De crux is natuurlijk dat het niet voelen van de angsten of er om heen lopen me niet helpen om verder te komen.

Dit weekend kon ik niet langer om die ene angst heen lopen die me al een aantal maanden opjaagt. We waren met zijn vijven prachtige plannen voor de toekomst aan het maken. Ik voelde alleen dat ik niet “in kon stappen”, zolang ik die angst niet aangekeken en gevoeld had.

Precies het moment dat ik eindelijk mijn verhaal en mijn angst deelde, was het moment dat ik voelde hoe ik uitgenodigd werd om in de “sacred space” te stappen. De ruimte waar ik mezelf kon laten zien hoe ik op dat moment was. Zonder maskers. Dit was ik, kwetsbaar en open, gewond en moedig. Het was in die ruimte waar ik me gesteund voelde. Het was in die ruimte waarin ik mijn angst in de ogen durfde te kijken en durfde te voelen. Dat was nodig om de angst te kunnen transformeren in een positieve kracht.

De ruimte werd gecreëerd doordat er geen oordelen waren, er geen vragen of goed bedoelde adviezen kwamen. Het was die stilte waarin ik helemaal gezien werd. Met alles wat ik leuk en niet leuk vond aan mezelf. Tot er een moment kwam waarop het niet meer helpend voor me was om in de angstige en verdrietige staat te zijn waarin ik was en iemand mij vroeg wat ik wilde dat er nu zou gebeuren. Zo had ik het roer zelf in handen. Kreeg ik mijn leiderschap terug.

Holding Space, waarvoor ik nog steeds geen goed passende Nederlandse vertaling heb, is één van de sleutels om verandering bij anderen van binnenuit te laten ontstaan. Het is één van de redenen waarom ik zo sterk geloof in Soul Based Coaching. En Holding Space is iets dat je kan leren. Ik ben dan ook super trots dat we de training Feminine in Coaching vanaf 12 juni in het Nederlands, Duits en vanaf 6 september in het Engels aanbieden. Natuurlijk is Holding Space één van de onderwerpen waarbij we stil staan in de zes weken van de training.

Meer info volgt later! Ben je nu al nieuwsgierig? Laat het me weten.

-X- Judith