Lang stond ik in de coulissen of zat ik in de zaal en zag hoe anderen het podium beklommen. Hoe zij gingen doen waar ze het beste in zijn, waar zij gingen stralen. En ik stond daar maar. Moedigde hen aan, gaf ze tips en feedback. Soms was ik zelfs jaloers. Wetend dat ik ook op het podium wilde staan. Alleen dat deed ik dus niet. 

Waarom ik in die coulissen bleef staan? Om dezelfde reden waarom jij daar misschien ook wel staat. Die coulissen lijken een veilige plek. Er kan je niks gebeuren. Tenminste, zo voelt het. Toch is dat niet helemaal waar. Het leven gaat gewoon door - of je nu in de zaal zit of op het podium staat. Er komt een moment waarop je eigenlijk niet meer anders kan dan kiezen voor wat je het liefste en het beste kan. Of dit nu een burn-out is, ontslag, of te weinig inkomsten. 

Er zijn 10-duizend redenen waarom ik bedacht dat ik niet op dat podium kon staan. Onder andere:

  • Ik moet nog zo veel leren (is helemaal waar en dat blijven we doen. Dat betekent niet dat je je huidige kennis en kunde niet in kan zetten. Dat zou zonde zijn.) 

  • Stel je voor dat ik een fout maak. (Iedereen maakt ze, echt waar! Je kan echt leren comfortabel te zijn met het maken van fouten of het leren daarvan.)

  • Wie ben ik om dit te doen???!! (Jij bent precies goed voor wie jou nodig heeft.)

  • Wat zullen anderen wel niet zeggen??? (Kans is groot dat ze net zo trots zijn op jou en misschien wel met jaloerse blikken naar je kijken wanneer jij op jouw podium gaat staan.)

Al die redenen zijn rookgordijnen om maar niet te doen wat je het allerliefst doet. Want doen wat je het allerliefst doet is super spannend. Wat eigenlijk ook wel weer raar is. Want wanneer we doen wat we het liefst doen, gaat het eigenlijk altijd vanzelf goed. Zijn de fouten veel minder erg dan we op voorhand dachten en kunnen we veel meer dan we dachten. Waar het op neer komt is dat we veel te weinig doen wat we het liefst doen, waardoor we er niet echt comfortabel mee zijn. 

Waar ben jij klaar voor? Een oefening

Ik was al heel vaak uitgenodigd om op het podium te komen staan. Soms heel direct door mensen die zeiden: “Dit kan jij!”. Ook indirect werd ik uitgenodigd. Door een burn-out en kleine kansen die ik liet lopen. Tot ik dus niet meer anders kon en niet meer anders wilde. Dat was het moment dat ik me realiseerde: ik ben al heel lang klaar voor mijn podium. Want wanneer ik op mijn podium sta hoef ik niet meteen alles te kunnen. Ik mag veranderen. Dat wat ik doe mag veranderen. Ik kan alleen maar beter worden wanneer ik oefen en ga voor mijn dromen. 


Waar ben jij klaar voor? Hieronder vind je een kleine oefening om in maximaal 15 minuten te bepalen waar jij klaar voor bent.


Oefening

Neem minimaal 10 minuten (30 minuten mag ook) de tijd en zet een timer. Ga zitten met pen en papier. Adem 3 keer diep in en uit. Laat bij elke uitademing spanningen los die in je lichaam zijn. Voel even hoe je zit op je stoel. Hoe jouw voeten de grond raken. Stel je zelf dan de vraag:

Waar ben ik klaar voor? 

Schrijf alles op wat je te binnen schiet en blijf schrijven. Ook de dingen waar je boos of verdrietig over bent, of waarvan je denkt: “Dat kan nooit!” Schrijf net zo lang tot de timer aangeeft om te stoppen. Denk niet te veel na. Laat het gewoon komen.  

Daarna mag je herlezen. En onderstreep alles waar jij echt blij van wordt. Schrijf ze op post-its en hang die op verschillende plekken, thuis, op je werk, zodat ze jou helpen herinneren. 

Of maak een statement en gebruik hem als dagelijks mantra. Dit is de mijne. 

Ik verklaar hierbij dat ik ben klaar om:

  • vrouwen te begeleiden om met meer gemak en plezier in hun kracht staan en te stralen en zo een leiderschap te verstevigen en een grotere positieve impact in de wereld maken.

  • teams en organisaties te begeleiden in verandering zodat zij met meer gemak en plezier een grotere positieve impact kunnen maken in de wereld. 

  • duurzaam, soulful leiderschap te ontwikkelen voor formele en informele leiders, die wil leren hoe de leider van de toekomst te zijn. 

  • een leven te leiden met overvloed en plezier. 

Waar ben jij klaar voor? 


Ps. Ben je nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een berichtje dan maken we binnenkort kennis.