Met mijn blik op de toekomst. Weten wat ik wil en dan gaan. Hard werken om mijn doelen te behalen. Hard werken vanuit moeten, spanning en uiteindelijk stress. Zo haalde ik onder andere mijn sportieve fiets doelen: de Alp d'Huez, Luik-Bastenaken-Luik en meer. Maar ook mijn werk doelen werden op deze manier behaald.

Tot vanochtend. Want vanochtend had ik ineens een keuze. Ik voelde me overweldigd door alles wat ik graag wil bereiken. De stress greep me naar de keel. Met één grote vraag: ga ik het op tijd halen??? Ook die vraag ken ik uit het verleden met al dat harde werken. Altijd kwam het, met hard werken, goed. Alleen nu mag en kan ik kiezen: doe ik het vanuit spanning of ontspanning?

Terwijl ik voor die keuze sta, wordt de stress alleen maar groter. Want kiezen voor ontspanning is een keuze waarvan ik de consequenties niet ken. Ik voel wel hoe het meer plezier brengt, veel makkelijker werken is. Werken wordt ineens leuk. Toch doet dat loslaten ook pijn. Want dat harde werken heeft ook waarde gehad. Het heeft me gebracht waar ik nu sta. Het is een soort afscheid nemen van een oude vriend. Je weet dat het oké is, leuk is niet.

Ik realiseer me ook dat het precies deze stress is waar veel deelnemers in de training voor Soul Based Coach tegen aan lopen. Want in deze manier van coaching is de coachee de eigenaar van het proces. Ben je "slechts" de begeleider. Hoef je de ander niet te fixen, omdat je vertrouwt dat de ander heel goed in staat is de vragen op te lossen op haar eigen tijd en eigen wijze. En je leert je er bij neer te leggen dat die wijze anders is dan je vooral had verwacht of bedacht. Want je houdt je blik op de gewenste uitkomst en laat vrij hoe je daar komt.

Vanochtend koos ik er voor mijn blik op de toekomst te houden en los te laten hoe ik daar precies kom. Om op die manier vanuit ontspanning hard te werken met veel meer plezier. Vanuit het vertrouwen dat, zo lang ik weet waar ik naar toe wil, ik die toekomst kan creëeren vanuit ontspanning. Dat maakt het niet perse makkelijk. Wel veel leuker.

Wil je ook met meer plezier en ontspanning jouw klant, medewerker, partner, manager, coachee te in de richting van zijn of haar gewenste uitkomst te begeleiden? Dan is de training Feminine in Coaching misschien iets voor jou. In die training leer je in zes weken een aantal praktische tools die je helpen om vanuit ontspanning de ander te begeleiden in het halen van zijn of haar doelen. En ik verzeker je dat je zelf ook anders naar het leven leert kijken. We starten 18 juni!

-X- Judith