Weet je nog, daar op het strand? Of tijdens het wandelen in de bergen? Dat gevoel van ontspanning, even niks. Jouw ultieme vakantiegevoel. Wie heeft het zich niet een keer voorgenomen? “Ik wil het vakantiegevoel vasthouden!” Tot de eerste dag op het werk. Nadat je eerst rustig hebt bijgepraat met je collega’s zet je je computer weer aan. En binnen een uur of twee is het vakantiegevoel al verdwenen.

Logisch dat het vakantiegevoel verdwijnt?

“Ja” is het, misschien ongewenste en desillusionerende, antwoord. Want er is altijd sprake van beweging. Je bent niet altijd blij, net zo goed dat je niet altijd verdrietig bent. Ook tijdens de vakantie was je waarschijnlijk niet altijd ontspannen en blij. Ik in ieder geval niet. Met twee schreeuwende kinderen die elkaar het leven zuur maken is het lastig om in het vakantiegevoel te blijven. Zelfs wanneer je op vakantie bent. Zo heb jij vast je eigen voorbeelden van momenten waarop je op vakantie even geen vakantiegevoel had.

Daarnaast raak je een stukje van je leiderschap kwijt wanneer je thuis weer aan het werk gaat. Tijdens de vakantie waren de randvoorwaarden zo dat je kon doen wat je wilde. Eenmaal aan het werk komt er van alles op je af waar je geen controle over hebt. Dat betekent niet dat je niet weer terug kan stappen in het nemen van de leiding. Tijdens de vakantie lukte het om weer terug te komen in dat vakantiegevoel dat kan dat ook gewoon thuis.

Neem de leiding en dompel je onder

Hoe dan? Eerst maar even terug naar jouw vakantiegevoel. Hoe zag dat er uit? Wat gebeurde er om je heen? Wat gebeurde er met jou? Wat ervoer je? Wat deed je? Weet je nog hoe dat voelde? Hoe het rook? Wat je hoorde? Wat de kleuren waren? Hoe gedetailleerder het beeld hoe beter. Weten waar je naar toe wilt helpt je om je er in onder te dompelen. Terug te keren naar dat gevoel. Op vakantie ging dat makkelijk. Met alle condities om je heen was dat makkelijk. Nu je weer aan het werk bent, vraagt dat iets meer doorzettingsvermogen.

En als je dat beeld hebt? Dompel je zelf onder. Geef je zelf elke dag even de tijd om je onder te dompelen in dat beeld. Bijvoorbeeld ‘s ochtends net voordat je opstaat. Of vijf minuten op het toilet, voordat je je computer aanzet. Haal het beeld van jezelf met het vakantiegevoel weer even boven en voel het. Wanneer je het helemaal voelt, sta even stil bij hoe jouw dag er uitziet wanneer je dat vakantiegevoel vast houdt. Wat gebeurd er dan met jou en de afspraken die je hebt? Met het werk dat je gedaan moet worden?

En gedurende de dag? Wees lief voor jezelf. Het hoeft niet perfect. Net als tijdens de vakantie ben je niet altijd zo ontspannen als je zou willen. En elke keer dat je herkent dat je uit het vakantiegevoel bent, is je kans om er weer naar terug te keren naar wat je wel wilt, door je even onder te dompelen.

Wil je wat extra hulp. Dan is hier een korte meditatie.

Merk je dat er meer nodig is. Ik help je graag met de volgende stap.