Dit voorjaar klopte ik aan bij Judith, die ik kende van een dorpsproject dat zij gecoacht heeft. Ik bevond me in een situatie waarin ik door de bomen het bos niet meer zag, en had het gevoel dat zij mij zou kunnen begeleiden bij het ontwarren van die kluwen. Na enkele forse tegenslagen met mijn gezondheid was ik op mijn 57ste op een punt aangekomen dat ik een andere verdeling wilde tussen werk en vrije tijd, met als streven om in beide weer meer plezier te krijgen. Maar hoe? Was het voldoende om iets korter te gaan werken met een bedrijfsregeling, of waren er radicalere stappen nodig, zoals helemaal thuis gaan werken als zzp-er of vervroegd met pensioen gaan, als dat kon?

In plaats van in het kringetje van ideeën en woorden te blijven ronddraaien, hielp Judith me om meer met metaforen te werken. Er was o.a. een kompas en een pad met zijwegen. Het kompas is iets dicht bij mijn hart, waarop ik mag vertrouwen bij het maken van keuzes. Daarbij heeft de coaching geholpen. Waar voorheen mijn twijfels al gauw de overhand kregen en ik daardoor eigenlijk steeds verder af raakte van het maken van een keuze, luister ik nu meer naar dat stemmetje binnenin mij dat in feite allang weet wat goed voor mij is. Eerst had ik nogal de neiging om dat terzijde te schuiven. Nu mag die stem van mijn hart er veel meer zijn.

En ik heb ontdekt dat ik net zo lang over het bewandelen van mijn pad mag doen als nodig is. Vlak voor onze laatste sessie gingen mijn man en ik op vakantie in de bergen wandelen. Ik koos vanwege een knieprobleem eerst voor de veiligste route, maar uiteindelijk kon ik van daaruit toch nog de zwaardere variant lopen, wat me erg gelukkig maakte. Ook dankzij de sessies met Judith kon ik dit op mijn situatie toepassen. Ik blijf lekker werken, maar wel wat korter, en ik ga meer aan keutelen op ons heerlijke erf. Voor dit moment heb ik een veilige keuze gemaakt die meer lucht geeft, en wie weet welke avontuurlijke varianten mijn kompas in de toekomst nog zal aangeven.

- Jitske -

~~~~~~

Ben je nieuwsgierig naar hoe ik je op een makkelijke en duurzame manier kan helpen regie te nemen, keuzes te maken en in je kracht te gaan staan. Bel, mail of app me.