Questions & Ideas (Q&I)
‘Questions & Ideas’ (Q&I) is de krachtigste en eenvoudigste werkvorm die je kunt gebruiken om antwoorden te vinden op je meest uitdagende vragen, terwijl je anderen helpt hetzelfde te doen. Op deze pagine lees je waarom je deze methode zou moeten gebruiken en hoe gemakkelijk het is.
‘Start a fire’: door een vraag te stellen
We willen allemaal wel iets voor elkaar krijgen, maar lijken er niet vertrouwd mee te zijn om anderen om hulp te vragen. Dat is zonde, want iedereen heeft ideeën, ervaringen en contacten die anderen verder kunnen helpen. Inclusief jijzelf... Ook jij zou anderen kunnen helpen met de uitdagingen waar zij voor staan. Als je maar weet welke hulpvraag zij hebben…
Probeer het maar eens: kijk wat er gebeurt als je iemand vraagt 'Hoe kan ik...' of 'Heb je een idee hoe...' en laat je verrassen door wat er gebeurt. Een vraag is de krachtigste manier om een ‘fikkie te stoken’. Geef daarna wel aandacht aan elk antwoord dat je terugkrijgt. Het kleinste ding kan voor jou de sleutel zijn om 'van de grond te komen'.
En… stel je eens voor dat je bij een bijeenkomst bent waar iedereen dat doet. Precies dat is wat een Q&I-sessie behelst: een plek met mensen die een heleboel ideeën uitwisselen, elkaar verder helpen, gefocust en zeer energiek. Het is niet alleen jij of de persoon naast je; iedereen heeft er baat bij! Dan gaat de boel ‘in de fik’!
Hoe Q&I werkt: de beknopte versie
Zoiets eenvoudigs heb je nog nooit gezien: stel je vraag, luister naar het antwoord en geef een advies terug. Dat is het, en je hoeft het alleen maar een paar keer te herhalen om meer inzichten te verzamelen en tot actie aangezet te worden.
Hoe je zelf een Q&I sessie organiseert
Om eerlijk te zijn vraagt het iets meer voorbereiding en discipline om een goede Q&I-sessie te houden. Dus hier is de meer gedetailleerde 'how to':
Breng een groep mensen samen. Q&I werkt goed met 2 tot ongeveer 200 deelnemers.
Zorg voor een vrij tijdslot van ongeveer 30 minuten.
Zorg voor wat materiaal: een stuk blanco papier, een stapel post-its/sticky notes en een (werkende) pen voor elke deelnemer.
Vertel de deelnemers over het 'waarom' van Q&I (zoals hierboven vermeld) en breng ze in de stemming voor een sessie.
Deel de materialen uit.
Laat elke deelnemer opschrijven wat zijn/haar vraag is (op hun blanco vel papier). Instrueer mensen om een vraag op te schrijven die zo uitdagend én concreet mogelijk is. Meestal helpt het om de vraag te formuleren beginnend met 'Hoe kan ik...?' of 'Welke manieren zijn er om...?'.
(Als de groep niet te groot is, kun je mensen vragen om hun vragen hardop voor te lezen, zodat iedereen weet welke vragen beantwoord moeten worden tijdens de sessie).
Laat de mensen opstaan (als ze dat nog niet gedaan hebben) en door de ruimte lopen die je gebruikt.
De eerste ronde begint: elke deelnemer zoekt een ander. Ze hebben een paar (meestal 2-4) minuten om elkaars vragen te bespreken en wat ideeën, verduidelijkende vragen, contacten, suggesties voor de ander op te schrijven (op een post-it/sticky note).
Zorg ervoor dat mensen hun ideeën opschrijven en hun post-its/sticky notes aan de probleemeigenaar geven. Alles wat niet opgeschreven is, zal tegen het einde van de sessie zeker vergeten zijn.
Wees strikt in de tijdslimiet en zorg ervoor dat mensen hun discussies beëindigen.
Herhaal stap 9. Iedereen zoekt een nieuwe partner om beide vragen opnieuw te bespreken en nieuwe ideeën in te brengen. Het voordeel van opeenvolgende rondes is dat mensen kunnen voortbouwen op ideeën die anderen al gedeeld hebben.
(Wanneer je zelf wilt deelnemen aan de sessie, in plaats van 'alleen maar' de facilitator te zijn, is dit misschien een goed moment om in te stappen - wanneer iedereen de truc doorheeft).
Doe, afhankelijk van de groepsgrootte en de energie in de ruimte, maximaal tien rondes waarin vragen en ideeën worden uitgewisseld. Sluit de sessie af terwijl de energie nog hoog is!
Na de laatste ronde: check bij de mensen hoe ze het doen en of ze erin geslaagd zijn om goede ideeën te vinden voor hun uitdagingen. (Als iemand dat niet heeft gedaan, kun je een snelle 'shout-out' doen van ideeën die geschikt zouden kunnen zijn voor hun vraag, maar die nog niet aan bod waren gekomen in de discussies).
(Als extra oefening kun je deelnemers laten beslissen over hun volgende stappen na deze sessie).
Doe waar je zin in hebt. Ga verder met je conferentie, ga weer aan het werk, ga naar huis, of wat dan ook. Vergeet niet om je Q&I-ervaring te delen met de hashtag #questionsandideas en mensen te wijzen op dit artikel :-)
Waar Q&I sessies worden georganiseerd
Misschien kun je Q&I ervaren in je eigen woonkamer of op je sportclub. Misschien doe je uiteindelijk wel een Q&I-sessie met een paar collega's of op een conferentie. Je zou niet de eerste zijn...
Wereldwijd vinden mensen er in ieder geval verschillende momenten voor, en doen ze ervaring op met deze werkvorm. Wellicht voor jou ter inspiratie hoe ze dat doen: